Untitled © 1999 by Jane Doe is licensed under CC BY-SA 4.0
top of page

Trekharmonica's

De trekharmonica's, die gebruikt zijn voor de arrangementen, hebben allemaal een gedraaide 5ᵉ toets. Kijk bij de gedraaide 5ᵉ toets voor meer informatie.

trekharmonica tongen

Diatonisch en wisseltonig

Een trekharmonica (trekzak,  diatonische accordeon) is een diatonisch instrument. Dit is een van de belangrijkste kenmerken die het onderscheidt van een chromatische accordeon.

Wat betekent dit?

Diatonisch

toonladder 1

Diatonische toonladder in C

Diatonisch: Dit houdt in dat het instrument is ontworpen om te spelen in één of enkele toonsoorten. Het heeft de noten van een diatonische toonladder (zoals een majeur- of mineurtoonladder), maar mist veel van de halve tonen (de "zwarte toetsen" op een piano) die nodig zijn om in alle toonsoorten te kunnen spelen of om complexe chromatische melodieën uit te voeren. Een 1-rijer in C speelt bijvoorbeeld alleen de noten van de C-majeur toonladder (C-D-E-F-G-A-B).

Wisseltonig

wisseltonig

Wisseltonig: Dit is een ander kenmerk van de trekharmonica. Wanneer je een knop indrukt, produceert die een andere toon afhankelijk van of je de balg uittrekt of induwt. Dit is in tegenstelling tot een chromatische accordeon, waar een knop altijd dezelfde toon produceert, ongeacht de balgrichting. De wisseltonigheid is wat de trekharmonica zijn kenmerkende geluid en speelwijze geeft.

Gevolg?

Waarom is het belangrijk om te weten dat het diatonisch is?

Beperktere Toonsoorten: Omdat het diatonisch is, kun je niet zomaar in elke toonsoort spelen. Een trekharmonica is vaak gebouwd voor twee  toonsoorten (bijvoorbeeld C/F, G/C, A/D, etc.).

Volksmuziek: Vanwege zijn diatonische aard en de vaak heldere, doordringende klank is de trekharmonica uitermate geschikt voor veel vormen van volksmuziek, waar melodieën vaak binnen een diatonische toonladder blijven.

Speelstijl: De wisseltonigheid dwingt spelers tot een dynamische en ritmische manier van spelen.

Hoewel de basis diatonisch is, hebben de meeste trekharmonica's meer rijen knoppen (twee, tweeënhalve, drie of zelfs meer) die een aantal extra noten kunnen bieden, waardoor het instrument niet zuiver diatonisch meer is. Een trekharmonica in GC-stemming heeft op de G-rij de noot F#, die niet tot de (diatonische) toonladder van C hoort. 

CF-stemming

john hohner cf

Bij de tablatures voor CF-stemming is toets 5' gedraaid. Het belangrijkste gevolg is dat de C-noot zowel duwend (6) als ......​

GC-stemming

john tommy gc

Bij de tablatures voor GC-stemming is toets 5' ook gedraaid. Het belangrijkste gevolg is dat de G-noot zowel duwend (6) als  ......

GCa-stemming

john roland gca

Voor zover ik weet is de Roland FR18d de enige digitale trekharmonica. Er zijn 12 tablatures geprogrammeerd. ......​

bottom of page